Urina este un lichid de excreție ce se formează din plasma sanguină la nivelul nefronilor prin filtrare glomerulară, reabsorbție și secreție tubulară. Elaborarea urinei, sub aspect cantitativ și calitativ, asigură menținerea în limite normale a compoziției mediului intern sau a homeostaziei prin:
– excreția unor substanțe endogene (produși de catabolism) sau a celor exogene, nefolositoare sau toxice pentru organism;
– menținerea echilibrului acido-bazic și hidroelectrolitic.
Urina este un lichid clar, limpede, de culoare galben deschis cu un miros caracteristic substanțelor aromatice și amoniacului și un pH acid. Din filtratul plasmatic se formează în 24 ore aproximativ 1500 ml urină a cărei compoziție chimică cuprinde aproape toți constituenții plasmatici. Substanțele organice sunt reprezentate în cea mai mare parte de produșii de catabolism, dar și de unii hormoni cum sunt cei steroizi, catecolaminele, enzime ca amilaza pancreatică sau lactat dehidrogenaza, vitamine hidrosolubile. Dintre substanțele anorganice excretate prin urină amintim: clorurile, sulfații, fosfații, carbonații, bicarbonați, Na+, K+, Ca2+, Mg2+.
Examenul sumar urină este un test rapid1, orientativ, de investigare a unor parametri biologici – pH, densitate, glucoza, proteine, corpi cetonici, bilirubină, urobilinogen, hemoglobina, nitriții – în urina recoltată la prima micțiune, dimineață.
S e utilizează stripuri urinare care sunt bandelete din plastic pe care sunt fixați reactivii corespunzători fiecărui parametru investigat prin intermediul unor benzi adezive absorbante. Modificările de culoarece survin după impregnarea cu urină a acestor benzi absorbante indică valori (pH și densitate) sau concentrații patologice ale parametrilor investigați.
Detalii pe: https://stirimedicale.eu