Patriarhul Daniel pledează pentru salarii mai bune pentru personalul neclerical al Bisericii Ortodoxe Române

0
81

Patriarhul Daniel cere creșterea salariilor pentru personalul neclerical al Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a solicitat recent creșterea salariului personalului neclerical la nivelul salariului minim pe economie. Această cerere a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Muncii.

Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul neclerical

Personalul neclerical al Bisericii Ortodoxe Române include o serie de angajați care desfășoară activități administrative, de întreținere și de asistență în cadrul parohiilor și mănăstirilor. Patriarhul Daniel a argumentat că este necesar să se asigure un salariu decent pentru acești angajați, astfel încât să le fie îmbunătățite condițiile de muncă și de trai.

Grila de salarizare pentru preoți în funcție de studii și încadrare

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri, a fost prezentată și grila de salarizare pentru preoții Bisericii Ortodoxe Române. Salariile preoților sunt stabilite în funcție de studiile și încadrarea acestora, variind de la salariul minim pe economie pentru preoții fără studii teologice, până la salarii mai ridicate pentru preoții cu studii superioare și pentru cei care dețin funcții de conducere în cadrul Bisericii.

Această solicitare a Patriarhului Daniel vine în contextul în care există îngrijorări cu privire la nivelul scăzut al salariilor în sectorul clerical și neclerical al Bisericii Ortodoxe Române.