Cum sa ingrijesti plantele din gradina ta

0
37
Cum sa ingrijesti plantele din gradina ta

Ingrijirea plantelor din gradina, necesita nu numai udare si smulgerea buruienilor, ci si hranirea regulata. Pentru a nu cumpara ingrasaminte scumpe, poti utiliza produse naturale care sunt intotdeauna la indemana. In prima jumatate a verii, tinctura de buruieni poate fi folosita pentru fertilizarea paturilor si a florilor de acasa. Frunzele verzi ale plantelor, trebuie colectate intr-o galeata sau butoi si apoi se toarna apa intr-un raport de la unu la trei. La fiertura de verdeata, poti adauga miere, drojdie sau gem vechi, dar poti face un ingrasamant natural si fara ele. Solutia se infuzeaza timp de cateva zile inainte de aparitia bulelor. Apoi ingrasamantul poate fi adaugat intr-o galeata cu apa si cu acesta se uda florile. Acest ingrasamant are mult azot, fosfor, potasiu si oligoelemente.

In a doua jumatate a verii, pentru gradinarit, este mai bine sa folosesti pansament din cenusa. Pentru a face acest lucru, pune cenusa rezultata de la lemnul ars in apa si apoi adu-o la punctul de fierbere. Masa cenusie rezultata trebuie fiarta timp de o jumatate de ora sau o ora si dupa ce s-a racit se toarna intr-un borcan. Se recomanda diluarea unui litru de fiertura intr-o galeata de apa. Ingrasamantul rezultat este bogat in potasiu si fosfor, elemente foarte necesare pentru plante. 

Cu aceasta solutie se pulverizeaza puternic arbustii de cel putin trei ori la un interval de 10 zile. Potasiul creste rezistenta pe timpul iernii si imbunatateste imunitatea plantelor. Un astfel de tratament este necesar plantelor perene. Ar trebui sa stii ca astfel de ingrasaminte naturale pot fi utilizate atat pentru plante casnice, cat si pentru plante de cultura. 

Ingrasaminte si pansamente

Ingrasaminte, stimulanti, top dressing – acestea sunt toate substantele menite sa imbunatateasca nutritia plantelor si proprietatile benefice ale solului, precum si pentru cresterea productivitatii. Efectul lor benefic se datoreaza macro si microelementelor, care sunt esentiale pentru viata normala a plantelor din gradina.

Este bine cunoscut faptul ca, factorii care afecteaza calitatea cresterii si dezvoltarii tuturor reprezentantilor florei, se impart in doua categorii principale: terestri si spatiali. Factorii din spatiul exterior, cum ar fi lumina soarelui si conditiile meteorologice, nu pot avea un impact semnificativ. Dar factorii terestri (calitatea si cantitatea de irigatie si concentratia de nutrienti) pot prelua controlul, iar ingrasamintele joaca un rol esential in gradinarit.

Folosind ingrasaminte, poti umple golurile in nutritia plantelor care s-au format in sol, dintr-un motiv sau altul: din cauza epuizarii ca urmare a unei rotatii necorespunzatoare a culturii, a deficientei naturale a solului intr-o anumita zona, a unei exploatari excesive, a eroziunii rezultate din seceta sau din prea multa apa.

Soiuri de ingrasaminte

Exista multe tipuri de ingrasaminte pentru plantele din gradina. Acestea sunt partajate:

  • dupa origine (organice si minerale);
  • dupa natura impactului (direct si indirect);
  • conform metodei de aplicare pe sol (pre-insamantare, de baza, fertilizare, suprafata, intern);
  • dupa conditia fizica (solid, lichid, semi-lichid);
  • conform metodei de pansament (radacina, tulpina).

Fiecare dintre aceste grupuri include zeci si sute de soiuri. Si aici este foarte important sa ajutam plantele fara a le dauna, iar pentru aceasta este necesar sa stii de ce tip de substante sa folosesti si in ce mod trebuie aplicate pe sol.