Pe lângă bucuria enormă pe care ţi-o aduce vestea că eşti însărcinată, mai simţi şi un torent de stări contradictorii. Teama de sarcină şi de naştere pune stăpânire pe multe femei în momentul în care află că vor aduce pe lume un copil. Anxietatea, teama că nu va face faţă situaţiei pun şi ele stăpânire pe viitoarea mămică.
Această stare de confuzie este alimentată şi de multitudinea de mituri care există în societatea noastră în legătură cu sarcina. Dacă te documentezi mai mult, vei afla că o parte dintre interdicţiile impuse multor generaţii de femei sunt simple sperietori şi n-au nicio legătură cu realitatea. Citeşte mai jos topul celor mai frecvente mituri despre graviditate, combătute de medici şi specialişti cu ani de studii în domeniu.
Alimentaţia. Fraza „trebuie să mânânci pentru doi” atât de des auzită în România atunci când e vorba despre femeile însărcinate este unul dintre cele mai populare mituri. Alimentaţia este un aspect esenţial pe perioada sarcinii, dar „mâncatul pentru doi” este de-a dreptul o exagerare. Masa unei gravide trebuie să fie bogată în vitamine, diversă şi echilibrată. Alimentaţia trebuie să conţină calciu, acesta fiind elementul de bază în dezvoltarea oaselor şi dinţilor bebeluşului, ceea ce înseamnă că gravida trebuie să consume multe produse lactate. Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din meniul unei gravide, dar nici într-un caz nu trebuie să se ajungă la abuzuri alimentare.
Poftele. O altă invenţie a gravidelor capricioase o reprezintă aşa-zisele „pofte” alimentare.Fraza “poftele mamei reprezintă nevoile copilului” este de o falsitate crasă şi nu are nicio relevanţă pentru starea de sănătate a mamei sau a copilului. “Poftele” sunt mai degrabă nişte mofturi ale gravidei ce apar în condiţii de instabilitate emoţională.
Hainele. Un alt mit al gravidităţii este cel al hainelor pentru femeile însărcinate. Şi anume că sunt greu de găsit şi în plus, nu merită investitia pentru că oricum nu le vei mai purta după naştere. Nimic mai fals. Diversitatea de modele existente în comerţ te vor ajuta să-ţi găseşti piesele cele mai potrivite pentru a te simţi o graviduţă stilată şi cochetă. Industria modei în acest domeniu s-a dezvoltat atât de mult, încât orice gravidă, oricât de pretenţioasă ar fi, îşi poate găsi haine pe gustul său. În plus, este fals că ai doar câteva luni pentru a purta rochii gravide și că le arunci imediat după naşterea copilului. Există multe modele de rochii şi bluze care au şi funcţii de alăptare. Ele te vor ajuta să fii stilată, şi în acelaşi timp să alaptezi discret şi elegant încă mult timp după naştere.
Vopsitul părului. Manichiura. Pedichiura. Epilare. Un alt mit inventat de gravidele certate cu dorinţa de a se îngiji este că pe perioada sarcinii nu ai voie să-ţi tai sau vopseşti părul, să te epilezi sau să-ţi faci manichiura. Este adevărat, este contraindicată vopsirea părului cu produse ce conţin amoniac, dar în prezent acestea pot fi uşor înlocuite cu vopsele de păr din plante. În plus, oja de unghii nu influenţează starea de sănătate a gravidei, nici epilarea. Doar în cazul în care gravida are varice poate renunţa la epilarea cu ceară în favoarea metodelor mai puţin agresive cu pielea.
Relaţiile sexuale în timpul sarcinii. Un alt mit intens promovat în societatea românească este că relaţiile sexuale sunt interzise pe perioada sarcinii.Atât timp cât sarcina evoluează normal şi nu există contraindicaţii din partea medicului, sexul în timpul sarcinii nu este o problemă. În plus, este greşit să credem că sexul în timpul sarcinii face rău copilului. Fatul este protejat de lichidul amniotic, precum şi de muşchiul puternic al uterului, astfel încât raportul sexual nu-l va afecta deloc.