Cum sa alegi echipamente de protectie

0
17
Cum sa alegi echipamente de protectie

Principalul criteriu pentru alegerea unui echipament de lucru, este ergonomia. Ar trebui sa ofere usurinta si comoditate in munca si sa nu iti impiedice miscarile. De asemenea, este necesar sa stii in ce conditii va fi folosit, deoarece acesta poate fi impermeabil sau izolat. Daca principalul criteriu pentru alegerea echipamentului de lucru simplu este confortul, atunci pentru echipamente de protectie exista mai multe criterii de selectie. In primul rand, ar trebui sa neutralizeze factorii nocivi la care o persoana va fi expusa in timpul lucrului. Un exemplu de echipament de protectie pentru sudura poate fi un scut pentru protejarea ochilor si fetei de radiatiile stralucitoare ale arcului electric si de scantei. Manusile speciale si sortul trebuie sa fie din prelata sau piele, pentru protectia impotriva scanteilor si stropilor cu metal topit. O piesa de imbracaminte de protectie poate oferi simultan protectie impotriva mai multor tipuri de amenintari.

Siguranta sudurii

Efectuarea lucrarilor de sudura reprezinta un pericol considerabil pentru sanatatea umana, si prin urmare, pentru a te proteja pe cat posibil, trebuie respectate anumite reguli de siguranta in timpul lucrului. Lucrarile de sudura se fac atat cu flacara de gaz, cat si cu arc. Deoarece diferitele tipuri de sudura se fac cu diferite tipuri de dispozitive, precautiile de siguranta pentru sudura variaza. Atunci cand lucreaza in spatii inchise, angajatul, pe langa echipament de protectie special, trebuie sa foloseasca si pantofi dielectrici.

Protectie optica

In plus, siguranta la sudura necesita ca fiecare lucrator implicat in lucru sa foloseasca nu numai jambiere despicate, ci si o masca speciala sau ochelari cu ferestre cu nuante. Acest lucru este necesar pentru a proteja ochii, deoarece sudura este insotita de radiatii luminoase care pot deteriora vederea.

Echipament de protectie de vara

Echipamentele de vara eliberate angajatilor companiei, ar trebui sa ofere nu numai protectie salariatilor, ci si un confort suficient pentru a efectua munca. In orice industrie, este prezentat urmatorul set de cerinte pentru echipamente de protectie de vara :

posibilitatea spalarii multiple, uscare rapida, higroscopicitate, ventilatie, greutate redusa.

Codul Muncii obliga angajatorul sa cumpere echipamente de protectie si sa le ofere angajatilor pe cheltuiala proprie. Termenul de purtare a echipamentelor de protectie de vara este determinat de tipul si industria in care este utilizat. Echipamentele de protectie si viata acestora depind foarte mult de industrie si de pozitia angajatului. De exemplu, pentru posturile care nu participa direct la productie, echipamentul este emis pentru o perioada mai lunga, deoarece este mai putin supus uzurii.

Ingrijire si depozitare

Angajatorul, de regula, pe cheltuiala proprie asigura depozitare si ingrijire pentru echipamentele de protectie ale angajatilor. Pentru aceasta, este necesara o magazine sau un spatiu special de depozitare. Daca, din anumite motive, compania nu este in masura sa ofere conditiile corespunzatoare pentru depozitare, atunci se incheie un acord cu o companie terta. In functie de industria in care se utilizeaza echipamente de protectie si de conditiile de munca, angajatorul poate avea nevoie de instalarea suplimentara a uscatoarelor, camerelor pentru dezinfectare, decontaminare si degazarea echipamentelor de lucru a personalului muncitor.