Tipuri de multiplicator spliter ventilatoare carcasa

0
63
Tipuri de multiplicator spliter ventilatoare carcasa

Calculatorul tău se supraîncălzeşte atunci când este solicitat, sau chiar se restartează sau se stinge frecvent? Problema ar putea fi aerisirea slabă a carcasei.


Majoritatea calculatoarelor „consumer” vin standard din fabrică fără niciun ventilator sau cu cel mult unu. Odată cu venirea verii şi temperaturi de 30 grade în locuinţă, calculatoarele care funcţionează mult şi nu au o răcire corespunzătoare se supraîncălzesc. Funcţionând la temperaturi ridicate, pot apărea tot felul de probleme, de la blocare inexplicabilă a pc-ului la restartări sau stingeri forţate. Acest lucru scade semnificativ durata de viaţă a calculatorului şi pot apărea defecte multiple ale componente interne, de la sursa de alimentare la placa video, placa de bază, hard disk, etc.


Soluţia este montarea de ventilatoare suplimentare în interiorul carcasei, pentru a forma un circuit corect de aerisire. În funcţie de modelul carcasei, trebuie să analizăm câte ventilatoare permite aceasta pentru a fi montate, şi de asemenea, cu câte mufe fan sau molex este dotată placa de bază sau sursa.

Tipuri de Ventilatoare carcasă

De început trebuie să ştim că ventilatoarele de carcasă sunt de mai multe dimensiuni, 80mm, 90mm, 120mm, etc., dar sunt şi de mai multe tipuri, în funcţie de mufa de conectare. Există cooler cu mufa de conectare direct la placa de bază Fan cu 3 sau 4 pini, dar şi cu conectare la sursa de alimentare la mufa molex 4 pini.

Astfel, în primul rând, trebuie sa vedem numărul maxim de fan-uri suportate de carcasă şi dimensiunile acestora, apoi, numărul maxim suportat de carcasă sau sursă. De cele mai multe ori o sa avem nevoie de cabluri multiplicatoare sau spliter.

Pentru conectarea de ventilatoare multiple cu 3 si 4 pini la placa de bază, cele mai uzuale produse sunt Cabluri multiplicator/ spliter Y pentru conectare a 3 ventilatoare carcasa la mufa 4 pini placa de baza şi  Cabluri multiplicator/ spliter Y pentru conectare a 4 ventilatoare carcasa la mufa 4 pini placa de baza. Aceste produse multiplică mufa fan/cpu a placii de bază pentru a permite conectarea mai multor ventilatoare simultan. Se poate monta inclusiv pe mufa CPU în locul cooler-ului de la procesor, acestea fiind prevăzute cu unul din splitere cu al 4-lea pin activ pentru controller-ul de bios, pe care se poate conecta cooler-ul de la procesor.

Pentru conectarea de ventilatoare multiple cu 3 si 4 pini la sursa de alimentare, cel mai uzual produs este Cabluri multiplicator/ spliter Y pentru conectare a 4 ventilatoare 3/4 pini carcasa la mufa molex de la sursa de alimentare (2 pini activi).

Dacă însă ventilatoarele dumneavoastră sunt cu mufă molex, şi aveţi prea puţine cabluri molex disponibile la sursa de alimentare, atunci aveţi nevoie de cablu multiplicator molex. Cele mai uzuale sunt: Cablu multiplicator molex 1 la 2 sau Cablu multiplicator molex 1 la 3