Tehnologia de vârf: detectorul cu IA, cheia în căutarea persoanelor dispărute

0
3

Tehnologia inovativă vine în ajutorul autorităţilor în situaţii critice. Un detector care utilizează inteligenţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a persoanei date dispărute duminică în lacul de acumulare Sântămăria Orlea, din judeţul Hunedoara.

Sonarele clasice, bazate pe ecografie, au fost suplimentate cu un sistem de scanare avansat, ce poate localiza şi identifica obiecte şi persoane sub apă. Această tehnologie de ultimă generaţie a ajutat echipele de intervenţie să exploreze eficient zona lacului şi să concentrate eforturile într-o zonă mai restrânsă.

Sistemul cu inteligenţă artificială este capabil să analizeze datele captate de senzori şi să identifice forme şi configuraţii care ar putea indica prezenţa unei persoane. Prin compararea informaţiilor primite în timp real cu baze de date detaliate, aparatul poate oferi indicii preţioase echipelor de căutare şi salvare.

Utilizarea acestei tehnologii inovatoare a crescut semnificativ şansele de a localiza cât mai rapid persoana dispărută. Deşi căutările continuă, autorităţile speră că datele furnizate de sonar vor conduce la descoperirea victimei în cel mai scurt timp posibil.

Autorităţile atrag atenţia asupra importanţei precauţiilor atunci când se practică activităţi în apropierea apelor, pentru a evita astfel de situaţii tragice. Totodată, este esenţială dotarea echipelor de intervenţie cu tehnologie de ultimă generaţie, care să le permită să răspundă prompt şi eficient în cazul unor urgenţe.